Gootsteen ontstoppen, hoe doe je dat?

13 Dec by Don Barnes

Gootsteen ontstoppen, hoe doe je dat?

Sta je in de keuken en ruik je een raar geurtje? Loop het water in de gootsteen niet meer weg? Grote kans dat je gootsteen verstopt is. Dit is natuurlijk erg vervelend, en je wilt hier zo snel mogelijk vanaf. Een verstopte gootsteen kan het gevolg zijn van meerdere oorzaken. Natuurlijk zijn de meeste oorzaken wel bekend, maar een foutje is toch snel gemaakt. Geen paniek, in dit artikel vertellen wij jou alles wat je over een verstopte gootsteen weten moet.

De oorzaken

Een oplossing is natuurlijk handig om te weten, maar net zo belangrijk is het om te weten wat de verstopping in je gootsteen heeft veroorzaakt. Dan weet je ook direct waar je volgende keer op letten moet zodat een verstopte gootsteen kan worden voorkomen.

Etensresten

Door de gootsteen wordt dagelijks resten van eten weggespoeld. Soms doen we dit bewust, maar ook onbewust komt er aardig wat restjes van de borden in de gootsteen terecht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan soep, kruimels of yoghurt. Dit zijn allemaal producten waarvan de restjes zonder pardon in de afvoer blijven hangen.

Zeepresten

Zeep hoort natuurlijk niet thuis op je bord en wel in de gootsteen, maar ook dit kan de boosdoener zijn van jouw verstopte gootsteen. De substantie van zeep is namelijk kleverig en dient met voldoende water weggespoeld te worden. Als er niet genoeg water wordt gebruikt, blijven de zeepresten aan de zijkanten van de afvoer zitten.

Olie en vet

Deze twee factoren zijn in kleine hoeveelheden al finesse voor je gootsteen. De afvoer van een gootsteen heeft namelijk niet veel nodig om dicht te slippen. In combinatie met haren en etensresten is een verstopping niet meer te voorkomen.

Haren

Doe je de afwas met losse haren? Een paardenstaart help je in deze situatie veel meer. De lange losse haren wordt al snel een bal van verstrengelde haren als deze nat worden en in combinatie worden gebracht met vet en zeep.

Het ontstoppen van je gootsteen

Nu de verschillende oorzaken van een verstopping op een rijtje staan kunnen we het hebben over het ontstoppen van de gootsteen.

Hoe ontstop je de gootsteen met een plopper?

  1. Plaats de plopper zo over de afvoer dat de plopper het hele afvoerputje wordt bedekt.
  2. Pak de plopper vast en duw en trek de plopper heen en weer. Deze beweging zorgt ervoor dat de afvoer vacuüm zuigt. De verstopping komt hierdoor naar boven.
  3. Door deze beweging een aantal keren uit te voeren zal de verstopping vrij moeten komen.

Wat als het ontstoppen met de plopper niet werkt?

Geen probleem, dan is er altijd nog een tweede mogelijkheid die je zelf kunt uitvoeren.

  1. Pak een emmer en zet deze onder de zwanenhals. Draai de ring die om de buis heen zit los zodat je de zwanenhals voorzichtig kunt verwijderen.
  2. Als er nog water in de wasbak aanwezig is laat je deze weglopen.
  3. Als je de zwanenhals gedemonteerd hebt, maak je de gehele zwanenhals goed schoon aan beide kanten. Vergeet hierbij niet om de hals zelf ook mee te nemen.
  4. De zwanenhals kan teruggeplaatst worden. Neem extra de tijd om alle anti-lek ringen weer op de juiste manier terug te plaatsen.

Heeft ook deze methode niet gewerkt?

Ook dan zijn er verschillende andere tips en tricks die je kunnen helpen om de gootsteen te ontstoppen.

Kies voor een ontstoppingsmiddel

Als je gaat voor een ontstoppingsmiddel is het wel belangrijk dat dit een biologisch middel is. Ook moet je dit middel niet continu gebruiken want deze middelen staan erom bekend dat ze de afvoer schade kunnen aandoen.

Soda en azijn

Ook dit is een goed middeltje om te gebruiken als je gootsteen verstopt zit. Pak een handje vol soda en giet dit door de afvoer samen met een kopje water. Vervolgens giet je door de afvoer een beetje azijn. Laat het 15 minuten intrekken en spoel na met warm water.

Leave a Reply

Your email address will not be published.